Vivencia

BASIS METHODOLOGIE BIODANZA – VIVENCIA

De vivencia is de basis van de methodologie die binnen de biodanza gebruikt wordt. Een vivencia is een intens gevoel van in het hier en nu zijn. Hierin worden de mogelijkheden van iedere deelnemer wakker gemaakt in het groepsproces. Deze momenten van intensiteit kunnen op verschillende manieren worden ervaren: fysiek, emotioneel, in de beweging, verbonden met anderen in de groep of door het contact met de natuur. De methodologie werkt met het gezonde deel van de mens.

Vivencia

DE VIJF LIJNEN VAN MENSELIJK POTENTIEEL

In een vivencia komen alle vijf lijnen van menselijk potentieel (vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit, transcendentie) aan bod. De mate waarin deze lijnen aan bod komen kan per keer variëren.

vivencia

BIODANZA-CURVE

We beginnen een vivencia met actieve oefeningen die onze vitaliteit en vreugde stimuleren. Vervolgens worden de oefeningen rustiger zodat we ons lichaam kunnen ontspannen en nieuwe energie kunnen opdoen. Tijdens de dans praten we niet, ons hoofd krijgt dan even rust en ons lichaam geven we zo de kans om nieuwe ervaringen op te doen.

Vivencia

DIVERSE DANSEN

In de dansen die we alleen doen maken we contact met alle aspecten in onszelf, met wie we in wezen zijn. Tijdens de dansen met z’n tweeën beleven we het plezier en de betovering van de menselijke ontmoeting. Daarnaast voelen we in de dansen met de hele groep hoe verbonden we zijn met elkaar en met het grotere geheel.

In onderstaande film vertelt Rolando Toro over het concept van de vivencia.