Rolando Toro

Rolando Toro Mario Araneda werd op 19 april 1924 in Concepción (Chili) geboren. Hij was een Chileens antropoloog en psycholoog. Daarnaast was hij ook docent, hoogleraar, dichter en schilder. Hij is het meest bekend van de ontwikkeling van de biodanza systematiek. Biodanza is een vorm van dansexpressie en inmiddels wereldwijd verspreid. Met name in Zuid-Amerika en Europa.

Rolando Toro

In 1943 was hij leraar op de school ‘Jose Abelardo Nunez’, in Santiago (Chili). Hij gaf tussen 1944 en 1957 les in Valparaiso, Talcahuano, Pocuro en Santiago.

In 1964 studeerde hij af aan de School of Psychology, het Pedagogisch Instituut van de Universiteit van Chili. Hij kreeg een leerstoel van de ‘Kunsten en Uitdrukkingen Psychologie’ aan het Aesthetics Instituut van de Katholieke Universiteit van Chili. In 1965 was hij docent aan het Centrum voor Antropologische Medische Studies aan de Universiteit van Chili. In dat jaar deed hij onderzoek met muziek en dans met psychiatrische patiënten in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Santiago. Hij deed daarbij onderzoek naar het onbewuste en naar verschillende staten van bewustzijn. Dat leverde hem een benoeming op als hoogleraar aan de Interamerikaanse Open Universiteit in Buenos Aires in Argentinië.

Tussen 1968 en 1973 begon hij met zijn eerste ervaring met biodanza. In het begin heette biodanza nog psychodanza. Hij paste dit systeem toe in het psychiatrisch ziekenhuis van Santiago en in het Instituut voor Esthetiek van de Katholieke Universiteit van Chili.

Rolando Toro was naast docent en hoogleraar ook dichter en schilder. Hij publiceerde enkele gedichten en psychotherapieboeken. Daarnaast verzamelde hij kunst en realiseerde hij ook diverse exposities in Brazilië en Italië. Volgens Rolando Toro was poëzie zijn meest intieme beroep.

Onder bewonderaars gaat het verhaal dat Rolando Toro Araneda in 2001 is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen 40 jaar. Zijn levensmissie was “om de hele wereld te laten dansen“. Echter hiervoor ontbreekt bewijs, conform de Nobel Foundation statutes, § 10.

Hij overleed op 16 februari 2010 in Santiago in Chili, zijn geboorteland. Hij is 85 jaar geworden.

[bron: Wikipedia]