Rolando Toro

Rolando Toro Mario Araneda werd op 19 april 1924 in Concepción (Chili) geboren. Hij was een Chileens antropoloog en psycholoog. Daarnaast was hij ook docent, hoogleraar, dichter en schilder. Hij is het meest bekend van de ontwikkeling van de Biodanza systematiek. Biodanza is een vorm van dansexpressie en inmiddels wereldwijd verspreid. Met name in Zuid-Amerika en Europa.

In 1943 was hij leraar op de school ‘José Abelardo Núñez’, in Santiago (Chili). Hij gaf tussen 1944 en 1957 les in Valparaíso, Talcahuano, Pocuro en Santiago.

Rolando

In 1964 studeerde hij af als psycholoog aan het Pedagogisch Instituut van de Universiteit van Santiago in Chili. Hij kreeg een leerstoel van de ‘Kunsten en Uitdrukkingen Psychologie’ aan het Instituut voor Esthetiek van de Katholieke Universiteit in Chili. In 1965 was hij docent aan het Centrum voor Antropologische Medische Studies aan de Universiteit van Chili. In dat jaar deed hij onderzoek met muziek en dans met psychiatrische patiënten in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Santiago. Hij deed daarbij onderzoek naar het onbewuste en naar verschillende staten van bewustzijn. Dat leverde hem een benoeming op als hoogleraar aan de Interamerikaanse Open Universiteit in Buenos Aires in Argentinië.

Rolando Toro

Tussen 1968 en 1973 begon hij met zijn eerste ervaring met Biodanza. In het begin heette Biodanza nog Psychodanza. Hij paste dit systeem toe in het psychiatrisch ziekenhuis van Santiago en in het Instituut voor Esthetiek van de Katholieke Universiteit in Chili.

Rolando Toro was naast docent en hoogleraar ook dichter en schilder. Hij publiceerde enkele gedichten en psychotherapieboeken. Daarnaast verzamelde hij kunst en realiseerde hij ook diverse exposities in Brazilië en Italië. Volgens Rolando Toro was poëzie zijn meest intieme beroep.

Rolando Toro

In 2001 werd Rolando benoemd tot lid van de commissie voor de Kandidatuur voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn inspanningen op het gebied van Biodanza en het Biocentrisch Onderwijs. In 2006 werd hij in Brazilië benoemd tot Eredoctor aan de Federale Universiteit van Paraibe. In 2008 werd hij In Peru benoemd tot Emeritus Hoogleraar aan de Metropolitan Universiteit van Lima. Zijn levensmissie was “om de hele wereld te laten dansen“.

Rolando Toro

Hij overleed op 16 februari 2010 in Santiago in Chili, zijn geboorteland. Hij is 85 jaar geworden.

[bron: Wikipedia en PowerPoint presentatie over het leven van Rolando Toro]


Ter ere van de 100ste geboortedag (1924-2024) van de visionaire grondlegger biodanza, Rolando Toro Araneda, heeft Erica Nap het lied ‘We Dansen Het Leven’ gemaakt. Een ode aan Rolando!